Alles over een stenose

Een stenose, wat is het eigenlijk en hoe kan het worden behandeld? Als specialist in het verwijderen van een stenose in de rug kunnen wij veel vertellen over deze aandoening. Een stenose betekent letterlijk een vernauwing. Wanneer deze vernauwing plaatsvindt in de rug kunnen zenuwen bekneld raken.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een vernauwing in de rug kan ontstaan, bijvoorbeeld door een hernia, verouderings- of slijtageprocessen. Een vernauwing veroorzaakt doorgaans diverse klachten. Over het algemeen komen de symptomen van een stenose overeen met de symptomen van een hernia.

Vrijblijvend behandeladvies?

Wat is een stenose?

Om een vernauwing in de rug aan te duiden spreekt men dus van een stenose. Deze vernauwing kan ervoor zorgen dat zenuwen in de rug bekneld raken, waardoor je pijnklachten kunt ervaren in de rug en/of uitstralingspijn naar één of beide benen. In de neurochirurgie wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten vernauwingen: de foraminale stenose en de spinaal kanaalstenose. Naast de hernia, zijn de foraminale en spinaal kanaal vernauwing een van de meest voorkomende rugproblemen die doorgaans door neurochirurgen worden geopereerd.

Verschillen tussen stenoses en een hernia

Het verschil tussen een hernia en stenose is dat een hernia een uitstulping is die tegen een zenuw kan aandrukken en een stenose is een vernauwing die zorgt voor samendrukking.

Een spinaal kanaalstenose is een vernauwing van het wervelkanaal, hierdoor is de doorgang van het ruggenmerg vernauwd. Als gevolg van de vernauwing ontstaat er een druk op de zenuwwortels in het wervelkanaal, waardoor de zenuwen in het kanaal worden bekneld.

Bij een foraminale stenose is de opening waar de zenuw uit het wervelkanaal treedt vernauwd. Aan beide kanten van een wervellichaam zit een opening waardoor zenuwen naar buiten kunnen treden. Deze opening wordt wel het foramen genoemd. Het bot drukt op de zenuw en vernauwd vervolgens het foramen. Het verschil met een spinaal kanaalstenose is dat de vernauwing zich bevindt in het foramen en niet in het wervelkanaal. Lees meer over foraminale stenose.

Een rughernia is een uitstulping van de zachte kern (Nucleus Pulposus) van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf (Discus). Deze uitstulping kan dan tegen het ruggenmerg of zenuw drukken en daardoor ontstoken of geïrriteerd raken. Dit veroorzaakt pijn wat kan uitstralen naar andere delen van de rug, armen, (beide) benen of bil.

Stenose symptomen

De pijnklachten die worden ervaren door patiënten die getroffen zijn door een stenose in de rug, komen doorgaans sterk overeen met de symptomen van een hernia.

Veelvoorkomende symptomen zijn dan ook:

  • Pijn in de onderrug wat verergerd bij lopen, staan, zitten en/of liggen. De pijn wordt minder of verdwijnt bij het zitten of voorover bukken;
  • Pijn in een of beide benen wat verergerd bij lopen, staan en/of liggen. De pijn wordt minder of verdwijnt bij het voorover bukken;
  • Een doof, tintelend of branderig gevoel in één of beide benen en/of voeten;
  • Krachtsvermindering en/of spierkrampen.
Hernia symptomen
Stenose

Hulp nodig?

Ieder mens is uniek en ervaart gezondheidsklachten anders. Wij snappen dat je deze graag persoonlijk wilt bespreken of informatie wenst. Ontvang een vrijblijvend advies voor jouw situatie.

Stenose diagnose met een MRI-scan

Voor het stellen van een diagnose “stenose” en het kunnen geven van een behandeladvies van deze aandoening heeft Herniapoli een MRI-scan nodig van maximaal 6 maanden oud. Deze MRI-scan zou je kunnen maken bij jouw in de omgeving op verwijzing van een specialist, bijvoorbeeld een huisarts. Herniapoli kan je ook helpen om MRI beelden te maken. Bij ons heb je geen verwijzing nodig van de huisarts, omdat wij beschikken over onze eigen apparatuur in onze privé-kliniek.

Snel een MRI-scan?

Behandelen met een operatie

Bij Herniapoli behandelen wij stenose patiënten doormiddel van de PTED operatie. De klassiekere operatiemethoden benaderen de foraminale of spinaal kanaal vernauwing via de achterzijde van de rug. De vernauwing is via deze weg moeilijk te bereiken, waardoor de chirurg stukjes van de wervelkolom moet verwijderen en de stabiliserende rugspier aan de kant moet leggen. Deze operatie techniek brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Om deze reden wordt er door Nederlandse ziekenhuizen vaak gekozen om een vernauwing te behandelen met injecties. Deze verminderen echter alleen de pijnklachten, het verwijdert niet de vernauwing.

De PTED operatie techniek bij Herniapoli benadert de vernauwing via de zijkant van de rug. Hierdoor blijft de wervelkolom en stabiliserende rugspier onaangetast. De PTED methode is momenteel een van de meest efficiënte en revolutionaire operaties voor een stenose.

Stenose operatie
Pted Hernia Operatie Film

Afspelen >

Pijnvrij in drie stappen

1

Diagnoseformulier

Binnen 48 uur een behandeladvies

Vul het diagnoseformulier in en je ontvangt binnen 48 uur een voorlopig behandeladvies. Beschik je over recente MRI opnamen? Stuur dan een kopie mee.

Diagnose formulier
2

Behandeladvies

Operatie binnen 2 weken

Na het bestuderen van jouw MRI opnamen zal de neurochirurg beoordelen of jij in aanmerking komt voor PTED via een telefonisch consult.

3

Opname PTED operatie

Verlaat de kliniek pijnvrij

De operatie volgt binnen 2 weken na het behandeladvies. Na de operatie verblijf je één extra nacht ter observatie, waarna je de kliniek pijnvrij verlaat.

PTED operatie

Wij van patiënten zonder pijn

Veel gestelde vragen

Is een stenose te behandelen?

Ja, er zijn verschillende behandelingen voor een stenose. De meest voorkomende behandelingen zijn conservatief, waaronder fysiotherapie en medicatie. Deze behandelingen zijn gericht op het verminderen van de symptomen en pijnklachten. Een stenose operatie kan worden uitgevoerd wanneer de conservatieve behandeling niet effectief is gebleken, klachten toenemen of wanneer de stenose klachten ernstig zijn.

Lees meer ...

Interessante artikelen

Meer informatie over de behandeling van een stenose.

Je antwoord niet gevonden?